Sjer

Community

Wat is een deeleconomie?
Onder deeleconomie verstaan we een systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staan. Het gaat om gezamenlijke creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Delen kan ook beschouwd worden als een vorm van duurzame consumptie. Spullen worden vaker gebruikt en daarmee efficiënter benut.

Voordelen van een deeleconomie
De deeleconomie is gebaseerd op het idee dat het delen van bepaalde goederen, diensten en vaardigheden efficiëntie in de hand werkt. Dit kan immers de kosten en de tijd die je hiervoor kwijt bent beperken. Door alleen gebruik te maken van een product of dienst als dat nodig is, hoef je je geen zorgen te maken over de kosten voor verzekeringen, onderhoud en personeel. In wezen is de deeleconomie erop gericht om een onnodige schakel weg te halen, ongeacht of dat nu een werkgever of een bedrijf is, bij wie die je goederen of diensten afneemt.

“People-Planet-Profit”

Nadelen van een deeleconomie
De deeleconomie vraagt van deelnemers om wat van hun privacy in te leveren, daarnaast loop je het risico dat je niet betaald krijgt of dat je je eigendommen beschadigd terug krijgt en je moet bereidt zijn compromissen te sluiten.

Voorbeelden van bedrijven uit de deeleconomie:

 • Uber is een platform dat bemiddelt tussen klanten die op zoek zijn naar een autorit en (particuliere) chauffeurs. In de app kan iedereen een rit aanbieden, tegenwoordig zijn er veel mensen actief als officiële taxichauffeur via Uber.
 • Bij Airbnb huur je geen kamer of appartement bij een hotel maar bij een lokale particulier, gewone mensen dus. Van kamertjes bij iemand in huis tot complete appartementen. Couchsurfing, letterlijk banksurfen. Over de hele wereld kun je terecht bij locals waar je gratis op de bank kunt slapen. Je geeft aan naar welke stad je wilt en krijgt een overzicht van mensen die hun bank ter beschikking stellen.
 • Het idee van huizenruil is simpel: jij gaat op vakantie in het huis van iemand anders en op hetzelfde moment verblijft die ander in jouw huis. Je kunt over de hele wereld terecht zonder de verblijfkosten.
 • Wie geen tijd heeft om zelf te koken kan thuisafgehaald eens proberen. Via die site zoek je in je omgeving naar iemand die eten over heeft. Ook kun je geregistreerde koks vragen hun recept speciaal voor jou te maken.
 • Gratis eten krijgen? Op foodsharing bieden mensen hun eten aan dat zij zelf over hebben en niet meer opeten. Andersom kun je ook je eigen eten op de site zetten.
 • MyWheels is er voor mensen die geen auto hebben maar die er af en toe toch een nodig hebben. Of juist voor mensen die wel een auto hebben maar daar regelmatig geen gebruik van maken.
 • Babykleren of speelgoed over of juist nodig? Via krijgdekleertjes kun je overgebleven spullen weggeven. Dat gebeurt in pakketten.
 • Via peerby kun je verzoekjes uitzetten om spullen te lenen die je wel een keertje nodig hebt, maar niet wilt kopen (bijvoorbeeld een boormachine). Ook kun je zelf spullen aanbieden om anderen ook te kunnen helpen met bijvoorbeeld een ladder.

DUS DEEL JE IDEE MET SJER!

Hoe kun je deelnemen?

Heb je interesse in één van de concepten op onze website? Neem contact op. We bieden de volgende vormen van samenwerking aan:

 • het huren van een concept
 • het leasen van een concept
 • het kopen van een concept (met een minderheids- of meerderheidsbelang)

Daarnaast zijn we altijd op zoek naar partijen die willen investeren en hun kennis willen delen.

Mailen mag
hey@sjer.com

Of bellen
06 38225220 Jitse Jan Bok

https://www.linkedin.com/in/jitsejanbok/
Home Alle concepten Over Sjer Community